Contentmanager

Contentmanager

Content management is de manier waarop je content en online aanwezigheid van een organisatie managet. Content speelt 24/7 een rol in ons leven. We posten iets op social media, we scrollen door onze social feed of we lezen het nieuws.

Met content management bewaak je de consistentie van het creëren, beheren en publiceren van content. Wil jij je focussen op de andere aspecten van je bedrijf maar wel content op je website? Dan kun je Marieke Beumer Communicatie inzetten als freelance content manager.

“Als freelance contentmanager zorgt ik voor een heldere structuur van je website en een duidelijke contentplanning.”

Content management: wat is het eigenlijk?

Content management is letterlijk “het verzorgen en coördineren van taken en acties die ervoor zorgen dat (digitale) content gecreëerd, geëdit, gepubliceerd, opgeslagen of verwijderd wordt. Met goed georganiseerde content management zorg je dat ieder stukje content op de juiste plek staat, actueel is en relevant is. 

Content management is het bewaken van overzicht van zowel je CMS als de content zelf. Hierbij gaat het meestal om digitale content zoals tekst, afbeeldingen, video en audio. Het kan sterk verschillen welke werkzaamheden een freelance content manager uitvoert, maar ik focus mij vooral op tekst. Daarnaast richt ik mij op het optimaliseren van content. Zo geeft jouw website een helder verhaal.

 

“Een freelance content manager onderzoekt voor jouw website de specifieke zoekwoorden en zorgt dat deze terugkomen op de juiste plaatsen in de teksten.”

Marieke Beumer Communicatie als content manager

Freelance content manager: wat kan ik voor jou betekenen?

Content management is niet alleen maar knippen en plakken. Het is ook overzicht hebben in je CMS. Daarom zorg ik als freelance content manager voor een heldere structuur en een duidelijke contentplanning. Ik bewaak de kwaliteit van je content en schakel eventueel met stakeholders en redacteuren. Uiteraard zonder jouw wensen en doelen uit het oog te verliezen. 

Ik lever diensten als freelance content manager op projectbasis, maar ook sta ik open voor een langere samenwerking. Puilt je beeldbank bijvoorbeeld uit met (irrelevante) stockfoto’s? Moet je CMS nodig opgeschoond worden? Wil je op basis van een keywordanalyse een lijst met relevante onderwerpen waar je op je website over kunt schrijven? Ik grijp deze taken met beide handen aan. 

Met mijn jarenlange ervaring heb ik diverse CMS’en voorbij zien komen. Ik weet hoe het werkt en snap de techniek. 

Freelance content manager inhuren: wat zijn de voordelen?

Waarom is een freelance content manager van Marieke Beumer Communicatie inhuren een goed idee? Ik zet het voor je op een rij.

1. Je wilt klanten niet laten zoeken op je website

Je klanten komen naar jouw website omdat ze iets zoeken of een probleem hebben. Ze willen zo snel mogelijk een oplossing vinden. Daarom is het belangrijk dat jouw website zo ingericht wordt dat ze direct zien of hun probleem direct opgelost kan worden. Ben jij jouw website of webshop begonnen vanuit jouw eigen passie? Dan kan het soms lastig zijn de vertaalslag te maken om vanuit de klant te denken. Een freelance content manager kan dan met jou sparren.

2. Tekstschrijven is een vak

“Kun jij dat tekstje even voor mij schrijven?” Een vraag die ik veelal hoor. En het antwoord hierop is: “Nee”. Ik kan niet “even” een tekstje schrijven. Tekstschrijven is een vak en hier is focus voor nodig. De aandacht op internet is namelijk kort. Je moet direct de aandacht van de bezoeker kunnen trekken en de tekst moet interessant genoeg zijn om door te lezen. Schakel daarom een freelance content manager in, die ervaring heeft in het schrijven van wervende teksten.

3. Je wilt goed gevonden worden in de zoekmachines

Heb je een website of webshop, dan wil je natuurlijk goed gevonden worden in de zoekmachines. Hierbij is het noodzakelijk dat de juiste trefwoorden op de juiste plaats in de tekst staan. Grote kans dat je zelf al weet welke trefwoorden dit zijn. Maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een freelance content manager onderzoekt voor jouw website de specifieke zoekwoorden en zorgt dat deze dan terugkomen op de juiste plaatsen in de teksten.

4. Je hebt er gewoonweg geen tijd voor

Een goede tekst schrijven kost tijd. Voor je website hoeft dit niet vaak te gebeuren, maar voor een blog wel. Een goede blog schrijven kost zo drie tot vier uur. Tijd die je misschien liever besteedt aan de andere aspecten van je bedrijf. Als je het zo berekent, is een freelance content manager inhuren een goede investering.

Nog meer diensten als freelance content manager

Met mijn man run ik de website KetoKing. Hiervoor doe ik keywordanalyses en bedenk ik onderwerpen waarover we kunnen publiceren. Deze onderwerpen neem ik op in een Excelbestand oftewel contentplan. Ik bedenk de URL’s van de pagina’s, schrijf de meta descriptions, SEO titles en de teksten. Soms laat ik de teksten ook schrijven en voorzie ik de betreffende tekstschrijver dan van een duidelijke briefing.

Ook dit kan ik voor jou betekenen als freelance content manager. Wil je bijvoorbeeld advies over welke onderwerpen je op je website kunt publiceren en gebaseerd hierop een complete websitestructuur? Dan help ik je graag als freelance content manager!